Millet İttifakı Aliağa Belediye Başkan Adayı Özcan Durmaz, yerel seçim çalışmaları kapsamında oluşturduğu projeleri Aliağa Ticaret Odası’nda (ALTO) organize edilen bir sunumla detaylı olarak paylaştı.
Millet İttifakı Aliağa Belediye Başkan Adayı Özcan Durmaz projelerini paylaştı. Aliağa Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda (ALTO) gerçekleştirilen proje sunumuna ALTO Başkanı Ömer Ertürk, ALTO Meclis Başkanı Adnan Saka, CHP Aliağa İlçe Başkanı Gülsen Cirit, İYİ Parti İlçe Başkanı Yavuz Adar, ALTO üyeleri ve vatandaşlar katılım gösterdi. Toplantıda konuşan Özcan Durmaz, “ Biz iddialı bir belediyecilik yapacağız. Aliağa halkının, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının karar alma süreçlerine eksiksiz katıldığı, demokratik ve katılımcı bir belediyecilik yapacağız. Bu bizim bir numaralı belediyecilik anlayışımız ve bunu hayata geçireceğiz. Aliağa halkının bize emanet ettiği bütçeyi etkin, verimli, doğru ve usulüne uygun kullanan bir belediyecilik yapacağız.” ifadelerini kullandı.
Giriş konuşmasının ardından projelerini paylaşmaya başlayan Durmaz, “Aliağa’da ‘Akıllı Belediyecilik’ dönemini başlatacağız. Getireceğimiz e Belediyecilik uygulamasıyla Aliağalı hemşehrilerimiz tüm belediye çalışmalarını mobilden 7/24 takip edebilecek. Aliağa’nın en önemli ihtiyacı otopark. Katlı otopark ve yeraltı otoparkı ile Aliağa’da otopark çilesini bitireceğiz. Meslek eğitim atölyeleri kurarak Aliağa’da genç işsizliğe son vereceğiz. Aliağa’nın önemli sorunlarından birisi de hastane Aliağa’ya üniversite eğitim ve araştırma hastanesi getireceğiz. Arsayı belediyeden vererek bünyesinde Tıp Fakültesi olan bir vakıf üniversitesinin Aliağa’ya Eğitim ve Araştırma Hastanesi kurmasını sağlayacağız. Otogar, minibüs garajı, TIR otoparkı kompleksi yapacağız. Her mahalleye bir kreş ve anaokulu kuracağız. Tüm mahallelerimize yeni çocuk parkları ve oyun alanları yapacağız. Eğitimi her alanda destekleyeceğiz. Her mahallede etüt merkezleri açarak öğrencilerimizin derslerine destek vereceğiz. Modern hayvan satış yeri ve kurban kesim merkezi yapacağız. Sokak hayvanları için doğal yaşam alanı yapacağız. Kırsal alanda ve kolay ulaşılır bir yerde bu merkezi yapacağız. Açık Hava Tiyatrosu’nu kültür sanat merkezine dönüştüreceğiz. Mobil sağlık ekibi, mobil ziraat aracı ve mobil veteriner kliniği köylerimizde ücretsiz hizmet edecek. Küçük Sanayi Sitesi’nin sosyal donatı ihtiyacı son bulacak. Milletin ekibi işinin siyasallaştığını ve reklam aracı haline geldiğini düşünüyoruz. İhtiyaç sahiplerini tespit edip Acil Gel ekipleri kuracağız. Kadınlarımız ürettikleriyle kazanacak. Kadın emeği Kooperatifleriyle kadınlarımızın para kazanacağı bir sistem kuracağız. Yaşlı bakım evi kuracağız. Aliağa Engelliler ve Rehabilitasyon Derneği’ni destekleyecek ve gelişimine katkı koyacağız. Kadın sığınma evini yeniden kuracağız. Hazır ol kuzey tayfa. Yeşil beyazlı renkleriyle Aliağaspor’u yeniden hayata geçireceğiz. Yeni düğün salonları yapacağız. Halkımız sembolik bir bedelle düğününü yapabilecek. Aliağa korusu ve mesire alanı halkımızın huzur bulduğu yer olacak. Toplu konut projelerimizle hemşehrilerimizi ev sahibi yapacağız. Aliağa gaz değil çiçek kokacak. ” İfadelerini kullandı.
“Belediye, tarihinin en ağır borç yüküyle karşı karşıya”
Proje sunumunun ardından soru cevap kısmına geçildi. Özcan Durmaz’a belediyenin borçları hakkında bir soru yöneltti. Durmaz cevap olarak “ Belediye bu dönemde çok sebebini anlamadığımız şekilde çok ağır bir borç yükü altında. Elbette yapılan işler var. Ama Aliağa Belediyesi tarihinin en ağır borç yüküyle karşı karşıya. 2014 yılında bu yönetime belediye devredilirken 35 milyon lira borcu vardı belediyenin. Bu 35 milyon borçta üç belediyenin toplam borcuydu. Şakran, Helvacı ve Aliağa’nın ortak borcuydu yani bu borç. Kentin 40 yıllık tarihi boyunca üretilen borç 35 milyonken, bu borç çok afaki boyutlara çıkmış durumda. Denetim komisyonunda hesapların incelenmesinden biliyoruz bu borçları. 31 Aralık 2018 tarihine kadar belediye meclisi denetim komisyonu raporu tamamlandı. 235 milyon lira toplam borç. 205 milyon lira belediyenin kendi borcu var. 30 milyon lirada belediye şirketlerinin borcu gözüküyor. Bu 31.12.2018 tarihli rakamlar. 2019 1 Ocak ayından itibaren de seçim dolayısıyla kesenin ağzı da açılmış durumda tabi ki. Borç yükünün daha da arttığını tahmin etmek mümkün tabi. Son günlerde üç ayrı firmanın belediye hakkında icra takibi başlattığını öğrendik. Kullanılan kaynaklara bakılırsa beş yıllık bütçe, sponsor destekleri, arazi satışlarından gelen paralar hepsini topladığınızda çok büyük bir miktar ortaya çıkıyor. Yapılan işlere baktığınızda da hepimizin gözleri önünde işte. Yapılan işlerin çok üzerinde bir kaynak kullanımı söz konusu. 2018 bütçesi ile ilgili bir detay paylaşabilirim. Eylül ayından sonra belediyenin kasasına 50 milyon lira arazi satış parası girdi. 2018 yılında belediyenin 98 milyon lira net geliri var. 57 milyon lirada arazi satışlarından bir geliri oldu. Böylelikle 155 milyon lira bir geliri var. Ama gider 235 milyon lira. Sadece 2018 gelir gider oranı bile korkunç.” şeklinde konuştu.
Soru cevap kısmının ardından ALTO Başkanı Ömer Ertürk söz alarak Aliağa aynı ticari caddelerle yaşamak zorunda kaldığını belirtti. Ertürk, Aliağa’da alternatif bir ticari çarşı projesi konusunda çalışma yapılması talebinde bulundu.
Haber kaynağı : http://www.aliagaekspres.com.tr/siyaset/22/03/2019/durmaz-projelerini-paylasti