Millet İttifakı Aliağa Belediye Başkan Adayı Özcan Durmaz, Aliağa Belediyesi’nin 2018 yılı Denetim Komisyon Raporu hakkında konuştu. Durmaz, “Belediyenin kasasına beş yılda 475 milyon TL girmiş. 200 milyon TL de borç yapılmış. Belediye 675 milyon TL gelir elde etmiş. Bu 675 milyon TL’nin karşılığında belediye ne yapmış onlara bakmak lazım.” dedi.
Millet İttifakı Aliağa Belediye Başkan Adayı Özcan Durmaz yerel seçim sürecinde sık sık basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yerel seçim sürecinde basın mensuplarıyla son kahvaltı organizasyonunu gerçekleştiren Durmaz, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
“HİÇ KİMSENİN OYU, İRADESİ SATILIK DEĞİLDİR”
Gazetecilerden gelen, seçimin galibinin son iki gününde belirlendiği ve bu son iki gün için hazırlıklı olup, olmadığı yönündeki soruya cevap vererek sözlerine başlayan Özcan Durmaz, “Biz seçimlerin Cuma ve Cumartesi üzerinden manipüle edilmesine başından beri karşıyız. Seçmenin iradesinin siyaset dışı yollarla, menfaat temin edilerek manipüle edilmesini anlatıyor bu söylediğiniz iş. Biz bu konuda hiç hazır değiliz. Bu defa Cuma, Cumartesi’yi beklemediler. Bir haftadır Aliağa’da bir broşür, yanında da bir zarf dağıtılıyor. Son günlerde de yoğunlaştırıldı. Ben bunu seçmenimizin iradesine saygısızlık, seçmen iradesine bir saldırı olarak görürüm. Broşür yanında verilen zarfların hayırsever bir iş adamı olan kişi tarafından gönderildiği söyleniyor. Ben bunu yapanlara söylüyorum. Aliağa bir avuç yer. Yaptığınızı saklı kalıyor zannetmeyin. Böyle işlere tevessül etmeyin. Ayıp ediyorsunuz. Seçmenin iradesiyle, onuruyla alay etmeyin. Hiç kimsenin oyu, iradesi satılık değildir.” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYENİN BORCU 236 MİLYON TL’YE ULAŞMIŞ?”
Geçtiğimiz günlerde açıklanan, Aliağa Belediyesi’nin 2018 Yılı Denetim Komisyonu Raporu’nda da yer alan belediyenin borçları ile ilgili soruya Özcan Durmaz, “Belediyenin aşırı borçlanmış olması denetim kurulu raporunda açık açık tenkit edilmektedir. Borç nereden 236 milyon TL’ye ulaşmış? 35 milyon TL olan borç beş yılda 236 milyon TL’ye yükselmiş. Sayın belediye başkanı borcu 35 milyon TL olan bir belediye devraldı. Ve bu borcu 236 milyon TL’ye çıkardı. Kabaca beş yılda bu borç 200 milyon TL arttı. 35 milyon TL devraldığı borç nedir? 40 yıllık Aliağa Belediyesi’nin köyden şehre dönüşmesi sırasında yaptığı bütün harcamalar, aynı şekilde Şakran ve Helvacı Belediyesi’nin köyden şehre dönüşmesi sürecinde yaptığı bütün harcamalar. Üç tane belediyenin toplam borcu 35 milyon TL olmuştur. Bu açıdan bakıldığında ortada çok büyük bir değer vardır. 2014 yılında sayın belediye başkanının görevi devraldığı günden 31.12.2018 tarihine kadar yapılanlar nelerdir?” şeklinde konuştu.
“BELEDİYENİN KASASINA BEŞ YILDA 475 MİLYON LİRA GİRMİŞ”
Aliağa’nın bütçe imkanlarının geniş olduğunu belirterek sözlerine devam eden Özcan Durmaz, “Aliağa gibi bir yerde, bütçe imkanları geniş bir belediyenin bütün bütçesiyle sadece kendisine yetiyor olması bile kötü bir şeydir. Ama durum ne yazık ki öyle de değil. Yaptığı kısmi yatırımların tamamını borçla yapmakta. Borçlanmanın da çok büyük bir bölümünü cari harcamalarında kullanmaktadır. Asıl sıkıntı buradadır. Belediyenin gerçekleşen gelirleri; 2014 yılında 70 milyon TL. 2015 yılında 73 milyon TL. 2016 yılında 73 milyon TL. Yuvarlak rakamlar bunlar. 2017 yılında 91 milyon TL girmiş. 2018 yılında 98 milyon TL girmiş belediyenin kasasına. Bütçe geliri olarak söylüyorum. Bir de bu arada belediyenin çeşitli arsa satışları var. Bu dört yıl boyunca. Bunlardan da toplamda 70 milyon TL belediyenin kasasına para girmiş. Şimdi topladığınızda belediyenin kasına beş yılda 475 milyon lira girmiş. 200 milyon TL de borç yapmış. Belediye 675 milyon TL gelir elde etmiş. Şimdi bu 675 milyon liranın karşılığında belediye ne yapmış onlara bakmak lazım. “ diye konuştu.
HANGİ SPONSORDAN NE KADAR PARA ALINDI?
Belediye Başkanı Serkan Acar döneminde, bu gelirlerin dışında sponsorlardan da destekler alındığını vurgulayan Özcan Durmaz, “Sponsorlardan alınan destekle hangi işler yapıldı onu bilmiyoruz. Hangi sponsordan ne kadar para alındı? Bu paralar nerelere harcandı? Bu konular hakkında hiçbir açıklama yok. Ben bu soruyu yıllardır soruyorum. Bir kez bile sponsorluk meselesiyle ilgili kimse bana bir cevap vermedi. Buna rağmen biliyoruz ki belediyenin kasasında net 675 milyon TL para girmiş. Bunların karşılığında ne yapılmış? Avcı Ramadan düzenlemesi, Ağa Park düzenlemesi, Şakran sahil düzenlemesi yapılmış. Asfalt tıraşlanmış, üzerine asfalt dökülmüş. Helvacı’da kapalı pazaryeri yapılmış. Aydınlatma direkleri değişmiş. Gençlik merkezi yapılmış. Halı sahalar yapılmış. Yeni Mahalle’ye yeni bir park yapılıyor. İzmir Caddesi ve İstiklal Caddesi düzenlemesi yapılmış. Çocuk oyun parkları yapılmış.” dedi.
“BELEDİYEDEN ALACAĞI OLAN 274 FİRMA VAR”
Aliağa Belediyesi tarafından beş yılda yapılan yatırımları bir teknik adama hesaplattırdığı belirterek sözlerine devam eden Millet İttifakı Belediye Başkan Adayı Özcan Durmaz, “ Çıkarttırdığım geniş maliyetler çerçevesinde bu işlerin tamamının 77 milyon TL’ye, bugünün piyasa fiyatlarıyla yapılabileceği çıkıyor. Hadi şaşırmış olalım, 85 milyon TL olsun. 675 milyon TL’yi kullandınız. Karşılığında sadece 85 milyon TL’lik yatırım yaptıysanız, burada bir sorun vardır. İtirazımız burada. Bütçe çok kötü yönetilmiştir. İşler çok pahalıya yaptırılmıştır. Neden çok para harcandığını denetim komisyonu raporunda görüyorsunuz. Çok abuk harcamalar var. Sadece 2018 yılında 2 milyon 145 bin liralık çelenk gönderilmiş. Sosyal kültürel faaliyetlerin yürütülmesi kaleminde, yuvarlak söylüyorum 19 milyon lira, başkanlık makamının temsil giderleri ve toplantı organizasyon kaleminde 6 milyon lira harcanmış. Belediyeden alacağı olan 274 firma var. Bunların 215’i 10 bin liranın üzerinde alacaklı, 60 tanesi de 10 bin liranın altında alacaklı. Bir belediye 10 bin liranın altında alacağı olan bir küçük esnafa ödeme yapamaz mı? Siz 60 tane, alacağı 10 bin liranın altında olan esnafa olan borcunuzu kapatamıyorsunuz. Aliağa Belediyesi’nin yaptığı bir gezinin maliyetinden daha ufak bu rakamlar. Hem gırtlağınıza kadar borcun içerisindesiniz, hem hala savurganca para harcamaya devam ediyorsunuz. Şurada 10 bin liradan daha az alacağı olanlara bile ödeme yapmıyorsunuz. Belediye uçan kuşa bile borçlu. Biz belediyenin bu tarz borçlanmasına karşıyız.” ifadelerini kullandı.
“SERTAP ERENER KONSERİ İÇİN 318 BİN TL HARCANMIŞ”
Bu işler yapılırken Aliağa Belediyesi’nin hiçbir şekilde ihale yapmadığını sözlerine ekleyen Özcan Durmaz, “Önemsiz bazı kalemler dışında hiçbir şekilde ihale yapılmamış. Birçok iş doğrudan temin üzerinden yaptırılmış. Doğrudan temin yoluyla yaptırılan işlerde çok acil işler için kullanılır. Ve 70 bin liranın altında ki işlerdir bunlar, tekrar tekrar bu yol kullanılamaz. Bir işin toplamı 70 bin lirayı aşıyorsa ihale yapılmak zorundadır. Aynı gün aynı firmaya iki kez 70 bin liranın altında fatura kestirilerek giriş yapılmış, doğrudan temin yaptırılabilmek için. Tamamen yasanın arkasından dolaşılmaya çalışılmış. Üstelikte belediyeye mobilya işleri yapan firmanın başkanın akrabası olduğu söyleniyor. Ben söylemiyorum, rapor söylüyor. Bu raporun altında MHP’li meclis üyelerinin, AK Partili meclis üyelerinin ve CHP’li meclis üyelerinin imzaları var. Bu konularda açıklama yapması gereken sayın başkandır. Şimdiye kadar bir açıklama yapılmadı. Sertap Erener konseri için belediye 318 bin TL para harcamış. Sadece Sertap Erener konseri için harcanan para bu. Oysa 2018 yılının tamamında bir sürü ihtiyaç sahibine yapılan harcamanın toplam tutarı 355 bin TL’dir. Ben bütün bunları kamuoyunun takdirine sunuyorum. Bu çok kötü yönetilmiş bir bütçedir. Keyfi yönetilmiş bir bütçedir.” dedi.
“RAPORDA BELEDİYE BATIK DURUMA DÜŞMÜŞ DENİYOR”
Millet İttifakı Aliağa Belediye Başkanı Özcan Durmaz’ın ardından CHP Aliağa İlçe Başkanı Gülsen Cirit de Aliağa Belediyesi’nin borçları hakkında bir konuşma yaptı. Cirit, “Borcun tabi ki siyasi boyutlarını ve günlük hayatımıza değinen noktalarını Özcan Durmaz açıkladı. Raporun en sonunda, 350. sayfasında finansman oranı diye bir oran var. Bu finansman oranı denetim raporunda aynen şunu söylüyor; Bu oran belli bir birimin üzerine çıktığı zaman bu zaten belediyenin batık borç içerisinde olduğunu belirtmektedir. Ve maalesef Aliağa bu oranın üzerindedir. Yani biz, belediye batık duruma düşmüştür derken bunu bir siyasi münazara ile söylemedik. Rapordan aldığımız güce dayanarak söyledik. Raporda belediye batık duruma düşmüş deniyor. Kamu ihale kanunu tamamen yok edilmiş. Belirli esnaflara, belirli kişilere sürekli aynı alımlar yaptırımlar yaptırılmış. Aliağa esnafı hiç kayırılmamış. Adil davranılmamış.” İfadelerini kullandı.
Haber kaynağı : http://www.aliagaekspres.com.tr/siyaset/29/03/2019/belediye-675-milyon-tl-ile-ne-yapti